In het kort

 • Gericht op het ontwerpen, engineeren en toepassen van geventileerde gevelconstructies.
 • Gebaseerd op de technische uitgangspunten en regelgeving en de beschikbare producten en systemen.
 • Input vanuit de honderden onderzoeken die Kettlitz uitvoert naar aanleiding van vragen, discussie en problemen.
 • Start september 2024 (o.v.b. van het aantal aanmeldingen)
Het duurt slechts 5 minuten!
Het duurt slechts 5 minuten!

Inhoud van de cursus

Cortenstaal, biobased gevelafwerkingen, dampopen of dampdichte constructies, wel of niet verlijmen, wel of geen voorzieningen tegen branddoorslag via de spouw etc. etc.; de ontwikkelingen op het gebied van beeldbepalende gevelafwerkingen is aan sterke visuele, technisch en mileu-gerelateerde ontwikkelingen onderhevig. Dit leidt tot een grote stroom aan nieuwe producten, toepassingen en mogelijkheden.

Hierop inspelend biedt Metaaltech in samenwerking met Kettlitz Gevel- en Dakadvies al een aantal jaren de ‘facade-cursus’ aan specifiek gericht op het ontwerpen, engineeren en toepassen van geventileerde gevelconstructies. Deze cursus is gebaseerd op de technische uitgangspunten en regelgeving en de beschikbare producten en systemen. En speelt met name in op mogelijkheden en beperkingen en op het verkrijgen van het voorgeschreven en/of verwachte architectonische en technische eindresultaat. Hierbij komt een belangrijk deel van de kennisinput uit de honderden jaarlijkse onderzoeken die Kettlitz uitvoert naar aanleiding van vragen, discussies en problemen.

Onder andere de volgende zaken komen aan bod:

 • Hoe optimaliseer ik de interactie tussen de gevelafwerking en zijn achterconstructie?
 • Hoe stem ik de maatvoering en maatafwijkingen van achterconstructie en gevelafwerking op elkaar af en hoe instelbaar dient mijn bevestigingsconstructie daarbij te zijn?
 • Welke invloeden hebben achterconstructie, spouw en gevelafwerking op elkaar? Kies ik voor een damp-open constructie of juist voor een zo dicht mogelijke constructie?
 • Maak ik een zo sterk- en stijf-mogelijke gevelafwerking of juist een gevelafwerking die zo vrij mogelijk kan vervormen en uitzetten?
 • Wat zijn de mogelijkheden van de nieuwe biobased materialen, waar liggen hier de specifieke aandachtpunten en waar de risico’s?
 • Corten-staal, geëmailleerde staal, geperforeerd metaal, strekmetaal, gepolijst RVS, geanodiseerd aluminium, goudkleurige gecoate coatings etc. etc. Wat zijn de mogelijkheden en wat de haken en ogen?
 • Hoe pas ik vezelcementplaten, houtachtige platen, HPL-platen etc. correct toe?
 • Hoe kan ik een voldoende brandveilige gevelconstructie en gevelspouw creëren?

En dit is maar een beperkt deel van alle onderwerpen die aan bod komen in 8 lessen (plus examen) van ieder 2,5 uur.

De prijs van de cursus bedraagt € 1.850,00 excl. BTW.
Indien u valt onder de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf (kleinmetaal) kunt u nagaan of u gebruik kunt maken van de PTT subsidieregeling van OOM. Voor de hoogte van de eventuele bijdrage verwijzen wij u naar https://www.oom.nl/Regelingen/Persoonlijke-Trainingstoelage. Het is van belang de subsidie voor aanvang van de cursus aan te vragen.

 

Deze cursus is bestemd voor

 • gevelbouwers (verkopers, werkvoorbereiders, tekenaars, constructeurs, projectleiders, uitvoerders);
 • leveranciers van gevel gerelateerde producten en materialen;
 • bouwkundige adviesbureaus;
 • professionele opdrachtgevers en aannemingsbedrijven;
 • bouwkundige diensten.

 

Bij de cursus behoort een digitaal cursusdictaat met de nieuwste informatie en inzichten.
Docenten zijn deskundigen uit de praktijk met kennis van de theorie. Geslaagden ontvangen een diploma.

Cursusdata

Woensdag 25 september 2024 van 09.30 – 15.00 uur
Woensdag 02 oktober 2024 van 09.30 – 15.00 uur
Woensdag 09 oktober 2024 van 09.30 – 15.00 uur
Woensdag 16 oktober 2024 van 09.30 – 15.00 uur
Woensdag 23 oktober 2024 van 09.30 – 11.30 uur

 

Docenten

Docent Otto Kettlitz Kettlitz Gevel en Dakadvies en MetaalTech
Otto Kettlitz Kettlitz Gevel- en Dakadvies Profiel
Docent Twan Nuijen Kettlitz Gevel en Dakadvies en MetaalTech
Twan Nuijen Kettlitz Gevel- en Dakadvies Profiel
Mick Simmering Kettlitz Gevel en Dakadvies B.V. Profiel
Michiel Straathof Kettlitz Gevel en Dakadvies B.V. Profiel

Heeft u interesse in deze cursus?

Meer informatie
Profiel: Otto Kettlitz, Kettlitz Gevel- en Dakadvies
Over Otto Kettlitz

Otto is directeur en senior adviseur van Kettlitz Gevel- en Dakadvies. Daarnaast doceert hij op de MBO opleiding monteur metalen gevels en daken en geeft hij hierover cursussen.

Profiel: Twan Nuijen, Kettlitz Gevel- en Dakadvies
Over Twan Nuijen

Twan is senior-adviseur bij Kettlitz Gevel- en Dakadvies. Hij is expert op het gebied van geveltechniek en specialist met gedegen kennis op het gebied van bouwtechnologie met bijbehorende aanverwante bouwfysische vraagstukken. Verantwoordelijk voor de begeleiding van het ontwerp- en uitvoeringsproces in zowel woning- als utiliteitbouw. Daarnaast geeft hij cursussen bij Metaaltech.

Profiel: Mick Simmering, Kettlitz Gevel en Dakadvies B.V.
Over Mick Simmering

Mijn passie voor bouwen heb ik ontdekt tijdens mijn bachelor en masterstudie bouwkunde aan de TU Delft. In het bijzonder hebben gevels mij altijd gefascineerd, vandaar ook dat ik voor mijn afstudeeronderzoek een circulair gevelsysteem heb ontworpen. Mijn passie heb ik verder kunnen uitbouwen tijdens een exchange van een half jaar aan de Technische Universiteit in Budapest.

Na mijn studie belandde ik drie jaar geleden bij De Groot & Visser, specialist op het gebied van het produceren van hoogwaardige gevels. Daar heb ik gewerkt aan verschillende hoogbouwprojecten, zoals de nieuwe huisvesting van RIVM te Utrecht en een nieuwe blikvanger aan de Zuidas: The Pulse. Daarbij heb ik mij verdiept in zowel metalen gevelsystemen, maar ook in relatief nieuwe gevelmaterialen zoals biocomposiet. Als onderdeel van de Young Professionals heb ik mee-ontworpen aan een innovatief circulair renovatieconcept.

Mijn specialisme ligt op het gebied van metalen gevelsystemen, maar ook met de praktische implementatie van circulariteit in de gevels kan ik goed uit de voeten.

Profiel: Michiel Straathof, Kettlitz Gevel en Dakadvies B.V.
Over Michiel Straathof

De bouw en dan met name daken en gevels is waar mijn interesse ligt. Als adviseur bij Kettlitz ben ik betrokken bij zowel nieuwbouwprojecten als bij bestaande gebouwen.
Alles draait om het verbeteren van de bouwkwaliteit. Dit kan zowel in het voortraject als tijdens uitvoering van de bouw.
Ook kom ik met grote regelmaat bij bestaande gebouwen als er bijvoorbeeld gebreken ontstaan. De vertaalslag van theorie naar praktijk is waar ik me sterk voor maak in mijn rol als adviseur.

 • Aanmelden

  Vul onderstaand formulier vrijblijvend in. U ontvangt binnen drie werkdagen een reactie over beschikbaarheid.
 • Hidden
 • 1 Deelnemer(s)

 • VoorlettersVoornaamAchternaamGeboortedatumGeboorteplaatsE-mailadres 
 • 2 Contact & factuurgegevens

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Uw gegevens worden beveiligd verstuurd